Hoeveel moet je sproeien?
Gelijk na het leggen (ook al schijnt de zon) goed nat maken. Daarna bij droog weer, de eerste week 2 x 20 mm per dag. Het mooiste is om te verdelen tussen ’s morgens en ’s avonds. Daarna afbouwen. Als het regenachtig weer is, hoeft er niet zo veel gesproeid te worden.
Waarom moet je vlak na het aanleggen van graszoden zoveel sproeien?
Om de groei van de graszoden te bevorderen en uitdroging van de wortels te voorkomen. Eerste week: Elke dag sproeien Tweede week: 1 Maal in twee dagen sproeien Derde week: Om de drie dagen sproeien bij warm weer beter vier maal per dag 15 minuten lang sproeien ook in de zon dan 1 maal per dag drie uur lang sproeien.
Mag je gelijk op de pas gelegde zode lopen?
Er mag voorzichtig op gelopen worden, zorg wel dat de mat niet verschuift. Kinderen en honden mogen er 14 dagen niet op rennen of spelen. Wel is het raadzaam om de zoden na ongeveer een week al te maaien.
Hoe groot zijn de graszoden?
Het oppervlak van één graszodenrol is een halve vierkante meter. De graszoden zijn 1,25 meter lang en 40 cm breed en ze zijn ongeveer 1,5 cm dik. De graszoden wegen tussen de 12 en 15 kg per vierkante meter. Het gewicht is afhankelijk van het weer; 1 mm regenval vlak voor het oogsten maakt één grasrol één kilogram zwaarder.
Hoe diep moet ik onder de bestrating blijven met het klaarleggen van mijn tuin voor het leggen van graszoden?
Egaliseer de grond 2 centimeter onder de bestrating, het gazon sluit dan mooi aan op het terras en het buitenste wiel van de grasmaaier kan tijdens het maaien over de bestrating rijden.
Welke tijd van het jaar kun je het best graszoden leggen?
In principe kunnen graszoden gedurende het hele jaar gelegd worden. Als het vriest kunnen we geen graszoden steken. Vorst over pas gelegde graszoden is geen enkel probleem. Het voorjaar en de herfst zijn de mooiste tijden om gras te leggen omdat er dan regelmatig een buitje regen valt en de temperatuur meestal niet heel erg hoog is. Het is mogelijk om in de zomer, bij tropische temperaturen, gras te leggen, maar dan moet er heel veel en regelmatig gesproeid worden met water.
Hoe moet de grond voorbewerkt worden?
Voor u begint met het aanleggen van het nieuwe gazon is het verstandig de ondergrond eerst goed los te maken. Bij vernieuwing van het gazon dient de oude zode verwijdert of goed ondergespit te worden. Ook kunt u het oude gazon frezen.
De voedingstoestand van de bodem kunt u verbeteren door er een laagje wormenhumus over heen te strooien. Bij een goed bemeste en onderhouden tuin adviseren wij 60 liter wormenhumus per 25 vierkante meter. Wilt u uw tuin goed aanpakken? Dan adviseren wij 1 kuub (1000 liter) wormenhumus per 100 vierkante meter, dit dient u goed door de bovenste 10 cm van de ondergrond te mengen.
Waarom mag er geen snelwerkende kunstmest onder de graszoden gebruikt worden?
Snel werkende kunstmest is te zout. Dit kan verbranding van de jonge wortels van het gras veroorzaken.
Mijn gazon ligt nu 3 maanden en wordt een beetje geel, hoe kan dat?
De bemestingsgraad gaat omlaag en de grasplanten krijgen geen voedingsstoffen meer. Bemesten dus!
Welke soorten bemesting is er?
Wij kunnen u voorzien van Wormenhumus en onze Berendsen Gazonmest ProMix, deze zijn in onze webshop verkrijgbaar!
Berendsen Gazonmest ProMix: snelwerkend, komt langzaam vrij, om de 3 maanden strooien. Egale groei. Strooien in maart, juni en augustus.
Wormenhumus: komt langzaam vrij, om de 2 á 3 maanden strooien, bevat naast de nutriënten N-P-K ook organische stof. Strooien in maart/april; juni/juli en september.
Wanneer moet ik voor het eerst het gazon bemesten na het leggen van graszoden?
Wij gebruiken snelwerkende kunstmest op de graszoden en onderliggend een basisbemesting van wormenhumus. Na ongeveer 6 tot 8 weken kan er gestart worden met het geven van de Berendsen Gazonmest ProMix.
Hoe moet de maaimachine afgesteld worden?
Op de middelste stand van de maaimachine. De beste maaihoogte is 3 tot 4 cm, in ieder geval niet korter dan 3 cm. Zorg er ook voor dat het mes goed scherp is, anders zie je 2 dagen na het maaien dode punten aan de grassprieten.
Hoe vaak moet ik maaien?
Afhankelijk van het groeiseizoen in ieder geval één keer in de week. Maar als je het echt mooi wilt houden dan is twee keer in de week maaien het mooiste. De grasplant steekt dan zijn energie in het wortelgestel en niet in de grasspriet.
Wanneer moet ik kalk strooien?
De wintermaanden zijn geschikt om kalk over het gazon te strooien. Strooi dit alleen als de zuurgraad van uw gazon laag is. De kalk verhoogt de zuurgraad (pH), mos is zuur minnend en zal verschrompelen en bruin worden. Als je kiest voor een kalk met magnesium erin, zal je merken dat je gazon snel weer een frisgroene kleur krijgt. Door de verhoogde zuurgraad zijn de graswortels weer in staat om mest op te nemen. Kalk op zich is geen meststof, het is een middel om straks het gras in conditie te krijgen om voeding op te nemen en op kleur te komen. Let op: er moet het liefst 6 weken maar minstens 2 weken zitten tussen kalken en bemesten.
Waarom mag er geen kalk en meststoffen tegelijk gestrooid worden?
Kalk en meststoffen werken elkaar tegen. De kalk bindt zich met de ammoniak in de mest, dus verlies van de zuurbinding van de kalk en de stikstof in de mest. Na 6 weken is de kalk zeker goed opgelost en kun je dus gaan mesten. Wacht in ieder geval 2 weken tussen het kalken en bemesten.